21 Ağustos 2017 Pazartesi

Dersim Yöresi Yemeği: Şiresoz

Dersim yöresine has meşhur Şiresoz yemeğinin nasıl yapıldığını Anatolia Ev Yemekleri aşçısı Nuran Çelik Ataş’tan, nam-ı diğer annemden dinledim.
Şiresoz’u yaparken kullanacağınız malzemeler ve yapılışı şu şekildedir:

Tarifimiz 2.5 kilo una göredir.
Un, su ve tuz ile kıvamlı bir hamur yoğurulur. Yoğurulan hamur yarım saat dinlendirilir. Sonrasında tekrar yoğurulur (Bu işlem hamurun güzel açılmasını sağlar). Hamur, küçük bezelere ayırılır. Oklava yardımı ile açılarak sac üzerinde iki tarafı pişirilir. Sac yoksa teflon tavada da aynı işlem yapılabilir; ancak tavsiyemiz orijinali olan sac ile yapılmasıdır.
Pişirilen hamurların sertleşmesini engellemek için hamur piştikçe bez arasında saklamak gerekmektedir. Daha sonra pişen ekmekler rulo şeklinde sarılarak dörder santimetrelik kesilir ve önceden yapılmış olan koyu bir ayran içine yarıya kadar batırılarak tepsiye dizilir. Bütün ekmekler bu şekilde bitirilir ve alt sıra dolduktan sonra tepsinin ikinci üçüncü sırası da bu şekilde doldurulabilir.

Ayranın hazırlanışı: Bir kilo yoğurt çırpılır, tuz ve sarımsak ilavesi ile birlikte biraz suyla koyu bir ayran tutulur.
Tepsiye dizildikten sonra pişmiş hamurların üzerine kalan koyu ayran gezdirilir ve sonrasında üzerine kızgın tereyağı dökülür. Isıtılmış bir fırında on dakika pişirilir ve servise sunulur.

Bol ayranlı Şiresoz

Bol ayranlı Şiresoz
Şiresozu yaptıktan sonra nasıl yemeyi tercih edersiniz bilmem; ama biz nasıl yerdik anlatayım. Önceden köyde de, bugün yaşadığımız şehirlerde de Şiresozu yemenin bir usulü vardır. Normalde yemekler, herkesin tabağına konur, ortadan yemek yenmez. Dersim yöresi yemeklerinden Zervet, Şiresoz, Bızıke yapıldığında bir tepsi ile bu yemekler masanın ortasına konur ve herkes beraber yer. Herkesin kaşığı elindedir. Kimse kendine özel tabak almaz. En titiz kişinin dahi bu yemeği tek başına yemek aklına gelmez; eskiden köyde de bugün yaşadığımız şehirlerde de bu yemekleri en az tadı kadar kıymetli kılan bu özelliğidir.
Lütfen Şiresoz’u geniş sofralarda ortaya koyun, hepberaber bir kaptan yiyin!

Sofranız bereketli olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder