7 Eylül 2017 Perşembe

Dara Antik Kenti - Mardin

Mardin 2013

Mardin 2013

Kutsal kitap Tevrat’ta Havva ile Adem’i kandıran yılanın yeryüzünde düştüğü yer Nisibin adıyla geçer. Bugün Nisibin, Mardin ilçesi olan Nusaybin’dir. Mardin adı ise şöyledir: mar= yılan, din= deli. 2013 yılı Ağustos ayında Mardin’e gittiğimde bunları bilmiyordum. Tıpkı Mardin-Nusaybin karayolundaki Dara Antik Kenti bilmediğim gibi.

Dara Antik Kent yakınlarında bir köy.
Dara Antik Kent yakınlarında bir köy.

Dara şehrinin ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmemekle birlikte MÖ.530–570’lerde kurulduğuna dair tahminler bulunmakta. Ayrıca Mardin Müzesi web sitesinde belirtildiğine göre Dara Antik Kenti’nde; Geç Roma, Erken Bizans, Selçuklu ve Osmanlı’ya ait şehir suru, şehir kapısı, agora, sütunlu cadde, tarihi köprü, sarnıç, mozaikli yapı, hendek, nekropol alanı, mezarlık ve kümbet yapıları bulunmakta; ayrıca Procopius’un yazdığı kitaba göre günümüzde bir kısmı görülebilecek iki kilise, halk hamamları, depo ve Anastasius’un heykeli bulunmaktadır.

Dara Antik Kent’in genel tarihi ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayın


Dew / Yayık Ayranı. Dara Antik Kenti yakınlarındaki "Dara Cafe"Dew / Yayık Ayranı. Dara Antik Kenti yakınlarındaki “Dara Cafe” 2013

Hâlâ şehir yapısı bozulmamış, odaları öylece duruyor Dara’nın. Odacık odacık evlerden, tiyatro sahnesinden çok etkilenmiştim. Ayrıca bu antik kentin yakınlarında bir cafe vardı, ben adını Dara Cafe olarak hatırlıyorum; ancak Google’ladığımda çıkan “Dara Cafe” ile alakası yoktu. Eğer oraya giderseniz, yöresel eşyalar ile süslenmiş Dara Cafe’yi bulun ve buz gibi dew / yayık ayranını için derim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder