14 Kasım 2017 Salı

#FilmTavsiyesi Büyük Adam Küçük Aşk

2001 yılından bir film Büyük Adam Küçük Aşk.
Baş rollerde Cumhuriyetçi, İstanbul beyefendisi emekli yargıç (hepsi tırnak içinde!) Rıfat Amca, Şükran Güngör ile anne-babası ölmüş, amcası geçim sıkıntısı çektiği için siyasi olan halasının yanına bırakılmış Hejar, Dilan Erçetin var. Benim için diğer bir başrol ise Kürt olduğunu saklamak zorunda kalan Sakine veya gerçek adıyla Rojbin var; o ise Füsun Demirel tarafından canlandırılıyor.
Büyük Adam Küçük Aşk afiş
Büyük Adam Küçük Aşk afiş

2002 yılında yasaklanan bu filmin yasağı sanırım hâlâ devam ediyor; ancak filmi internetten izleyebilirsiniz: tıklayın
Hejar’ı amcası Ape Evdo (Evdo Emmi) örgüt sempatizanlarının evinde kaldığı halasının yanına bırakıyor. Avukat olan hala ve örgüt sempatizanı arkadaşlarının evini polis basıyor. O sırada Hejar bir dolaba saklanıp o evden sağ çıkabilen tek kişi oluyor. Karşı dairedeki Rıfat Bey onu görüyor. Hejar şok geçiriyor. Geceleri kabuslar görüp “Daye” diye ağlıyor, zil çalınca saklanıyor. Bunları gören Rıfat Bey, Hejar’ı bırakmak ile bırakmamak arasında git gel yaşıyor.
Hejar
Hejar

Hejar inatçı ve oldukça gururlu. O küçücük haliyle Rıfat Bey ile kavga ediyor. Her kavgalarından sonra ve Hejar’ın her Kürtçe konuşmasından sonra Rıfat Bey onun eşyaları arasında bulduğu “Evdo Emmi”nin numarasını arıyor; ancak açan yok. Bir şekilde Hejar’ı götürmekten vazgeçiyor.
Ev çalışanı Sâkine eve geldiğinde Hejar’ı görüyor ve dayanamayıp birden onunla Kürtçe konuşuyor. On yıllık çalışanı Sâkine’nin Kürt olduğunu Rıfat Bey böyle öğreniyor:
-Nece konuşuyor bu çocuk Sakine?
-Kürtçe.
-…
– Ne yapayım Rıfat Amca, ne yapayım? Ha sen beni 10 yıldır tanıyorsun, ben böyleyim!
Buna kızan Rıfat Bey yine çocuğu göndermeye koyuluyor; ama yapamıyor. Alıyor karşısına “Bu memlekette Türkçe konuşacaksın” diyor. İletişimi Sâkine aracılığıyla kurduktan sonra “Bir daha Kürtçe yok, tamam mı Sâkine” diyor.
Hejar’ın yöresel kıyafetlerini çıkartıp gayet “modern” şeyler alıyor ona. Dükkanda alışveriş yaparken kasiyer Hejar’a bir şeyler soruyor. Hejar’ın Türkçe bilmediği ortaya çıkınca Rıfat Bey “Almanya’da yaşıyor” diyor ve asla Hejar’dan “torunum” diye bahsedemiyor...
Çatışmadan sonra HejarÇatışmadan sonra Hejar

Başlarda Türkçe konuşmak ve Kürtçe konuşulmasını engellemek isteyen Rıfat Bey, film ilerledikçe ve Hejar’a bağlandıkça Kürtçe kelimeler öğreniyor. Önceden Sâkine’nin yöresel tepkilerine (örneğin uyş) kızan Rıfat Bey, Hejar ile geçinmek için ondan Kürtçe öğreniyor. Tabii bu sırada Hejar’ın kendisine ettiği tüm küfürlerden de haberdar oluyor.
1379532_10151850876197954_1284875940_n
-Sâkine, ağlama nasıl denir?
-Hı?
-Kürtçe
-Megri Rıfat Amca
-Tamam Sâkine sağ ol. Lütfen megri!
Hejar ile Rıfat Bey
Hejar ile Rıfat Bey

Hejar’ın ailesinin peşine düşen Rıfat Bey, Evdo’nun adresine gidiyor; ancak Hejar’ı oraya sokmuyor. Burada ne ile karşılaşacağına göre karar vermek istediğini anlıyoruz. Öyle ki, Evdo’nun da hali harap, aile çökmüş. Göçüp gelmişler ve ne yazık ki halasına bıraktığı Hejar’ın “kurtulduğunu” sanıyorlar. Rıfat Bey Hejar’ı oraya bırakamıyor, gidip telefonu açılsın diye Evdo’nın faturasını ödüyor. Nüfustan da Hejar’ın aile bilgilerini istiyor; ama anne-baba ölü…
Sâkine/Rojbin ile HejarSâkine/Rojbin ile Hejar

Bu süreçte birbirleri ile hem didişen hem de sevgi besleyen büyük adam ile küçük aşkı, hem Türkçe hem Kürtçe anlaşmaya çalışıyorlar. Kavga ettikleri zaman Rıfat Bey Türkçe, Hejar ise Kürtçe bağırıyor. Bununla birlikte Rıfat Bey önceden Kürtçe’yi yasakladığı Sâkine’yi arayıp “Çocukla biraz konuşsana” diyerek bu ikilinin Kürtçe konuşmasına “izin veriyor”.
Rıfat Bey ile Hejar
Rıfat Bey ile Hejar

Rıfat Beyin “Kürt” dediği tek an ise Hejar’a kızdığı zaman “İnatçı Kürt” diye bağırdığı sahne. Rıfat Bey ona hiç “Hejar” da demiyorum sanıyorum, sadece filmin son sahnesinde söylüyor adını. “Çocuk” diye hitap ediyor genelde.
Rıfat Bey ile Sâkine/ Rojbin
Rıfat Bey ile Sâkine/ Rojbin

Bir diğer başrol Füsun Demirel demiştim. Başka bir film sırf “Sâkine” karakteri üzerine çekilebilir.
-Tamam Sâkine
-Rojbin, Rıfat Amca
-Efendim?
-Adım Rojbin
-Tamam Sâkine tamam.
Sâkine/ Rojbin kafasını öne eğer. Rıfat Bey “Rojbin” diye düzeltir.

Bu yakınlaşmalar ve bağlanma ile Rıfat Bey, Yıldız Kenter‘in canlandırdığı Müzeyyen Hanım ile aşkını rafa kaldırım Hejar’ı sahiplenmeye niyet ediyor; ancak Hejar’ın tercihi başka oluyor… Bunca yaşanandan, bunca sevgiden, bunca kavgadan sonra herkes “ait olduğu yere” geri dönüyor.
1_zpscd00d594
Hejar’ın kıyafetleri, surat ifadeleri, gururlu davranışları, “daye” demesi boğazınızda bir yumruk olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder