26 Ağustos 2018 Pazar

Dersim 18-26 Ağustos 2018



Pertek feribotunu ilk defa kullandım ve Pertek Kalesi'ni gördüm. 



















Nazımiye'ye bağlı Civrak Köyü mezrası Melkiş'ten fotoğraf. Sıcak su güneş enerjisi ile elde ediliyor, cep telefonları son birkaç senedir köyün belli yerlerinde çekiyor. İnternet ise sadece yanda isimlerin yazılı olduğu ağaçların dibinde çekiyor. Bu sebeple bu ağaçların adı "İnternet Cafe" :)

Köyün girişinde mezarlık var, hemen her köyde olduğu gibi. İki ziyaret arasına yerleşmiş köy halkı: Jare Melkiş ve Sülbüs Dağı. Aslında daha çok ziyaret var; ama şu an en aktif ziyaret edilen yerler buralar. Evlerin yerleşimi C şeklinde, birbirlerine yakın. Dağların ortasına doğru Çırtan Şelalesi var.



Jare Melkiş ziyaretinin sahibi anlatıya göre bir kadın. Ziyaretin olduğu taşlığa yalın ayak giriliyor, çırağ yakılıyor (mum, bez vs.), dilek dileniyor. Köyden ziyarete tırmanmak yaklaşık yarım saat sürüyor. En tepede eski köy yerlilerinin mezarları ve kilise kalıntıları mevcut. Aşağıdaki videodaki ağacın (maalesef ismini şu an bulamıyorum) içinden üç sefer geçiliyor.


Melkiş gibi Civrak Köyüne bağlı bir diğer mezra ise Balıq / Balığ. Bu mezrada da bir emanet bulunuyor. Jare Balıq diye anılan ziyaret köyün yerlilerinde, bir evin bir odasında kalıyor. Senede bir kurban kesilip dua alınıyor. Emanetin nereden geldiği bilinmiyor. Kılıç olduğu bilinen bu emanetin üzerinde eski yazıların olduğu söyleniyor. Pirler hariç hiçkimse bu emaneti açıp bakamıyor. Resmi:



Nazımiye ilçesinde, ilçe merkezine 30 dakikalık bir mesafede olan Dewe Khures / Khureş Köyü'ne gittim. Tabela yok ve yol biraz kötüydü. 


Khures Bava mekanına girerken bir Pir (Ana veya Dede) size tarihçeyi anlatıyor ve yapmanız gerekenleri söylüyor. 





En son Munzır Bava'ya gittik. Munzur, ermişliğini gizleyen biri iken sırrı ifşa olunca halktan kaçıyor ve elindeki bakraçlardan yere dökülen sütler göze oluyor. Kırk göz olduğu söyleniyor burada. Lâkin böylesi değerli bir yerde insanların çöplerini toplamaması oldukça üzücüydü. Burada ne sigara içilmesi ne alkol alınması kişisel olarak beni rahatsız eden bir durum değil; ancak buraya çöp bırakılması çok büyük bir saygısızlık. Doğanın, hayvanın kutsandığı bir inanç merkezinde insanlar olarak bizim daha özenli olmamız gerekir...

İnsanlara pek çok mesaj içeren Munzur Baba anlatısından daha eski bir inanışı paylaşayım:

"Atalarımızın efsaneleşmiş inançlarına göre Munzur Gözeleri, Büyük Ana Tanrıçamız Anahit'in göğsünden fışkırır. Anahit'in memelerinden gelen süt pınarının suları Büyük Anamızın sütü olduğu için de aşiretler arasındaki tüm husumetler, kavgalar ve tartışmaların sütpınarını ziyaret edip Anahit'in sütünden (suyundan) içmek ritüeli ile kardeşçe ve barış içinde sona erdiğine inanılır.” Nuri Dersimi



Ovacık'a gelirken yolda sağ tarafta Ana Fatma Ziyareti bulunuyor. Ana Fatma, Dersimliler için oldukça kutsal bir ziyaret.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder