26 Ağustos 2017 Cumartesi

Edebiyat Kıraathanesi - İstanbul’da Gezilecek Yerler

İstanbul’un en güzel olduğu zaman sabahın erken saatleridir bana göre; zira ancak o zaman dinleniyor şehir. Herkes gibi o da uyuyor kuşların sesi ile. Bunun kıymetini bilen biri olarak sabah saatlerinde evimden Gülhane’ye doğru yürüyüşlerim olur. Beyazıt, Sultanahmet gibi meşhur yerleri geçip Gülhane Parkı’nda sonlanan bu yalnız yürüyüşlerimden sonra Edebiyat Kıraathanesi’ni açan ilk misafir olurum.

Tatlılar İki Kişilik

Edebiyat Kıraathanesi’ne beni ilk defa ablam götürmüştü, “Tatlıları çok güzel bir yer biliyorum” diye. Şimdiye kadar oraya arkadaşlarımı götürmekte hiç tereddüt etmedim bu yüzden; çünkü tatlıları gerçekten şahane. Menüyü elinize aldığınızda karar verme süreniz biraz uzun olabilir ancak, bunun için ne istediğinize iyi karar vermeniz lazım. Menü oldukça geniş! Bir de, bilin ki bir porsiyon tatlı iki kişiye hayli hayli yetecek büyüklükte geliyor.

edebiyat-kiraathanesi

Sakinleştirici Müzikler

Gelen insanların orada yediklerinden keyif almalarının yanında huzurla oturmaları da düşünülmüş olmalı ki genelde kısık sesli ney dinletisi oluyor. Örneğin:
Sesi öyle bir ayarlamışlar ki, ne duyuyorsunuz ne duymuyorsunuz. Rahatsız etmiyor, ince ince işliyor insanın içine.

fullsizerender-31Edebiyat Kıraathanesi, 2016

Bununla birlikte Edebiyat Kıraathanesi’nin tavanı yüksek ve daima içerisi serin (Sıcak havaları kastediyorum). Bundan sebep, içerisi gayet huzurlu. Genelde Osmanlı usûlü bıyık bırakmış bir abimizin eşliğinde çalışan genç delikanlılar misafirlerle oldukça alâkadar. Zaten kıraathanenin kapısından girdiğinizde sizi direkt lokum ikrâmı ile karşılıyan bir çalışanları var. Tabii, artık usûlü bozarak Türk kahvesi yanında lokum getirmeyenleri de düşündüğümüzde bu çok hoş bir davranış.

fullsizerender-32Edebiyat Kıraathanesi Salon

Kıraathane’nin salonları/ odaları yazarlardan alıyor adlarını. Bu da buraya başka bir hava katıyor. Eski tarz dekorasyonu ile içeride kıraathane mantığı ile; ancak edebiyat üzerine sohbet etmeniz gerekiyor sanki. Öyle bir hissiyatı var buranın. Gidin ve görün!

Edebiyat Kıraathanesi’ne Nasıl Gidilir?
Edebiyat Kıraathanesi’ne gitmek çok kolay. Nereden gelirseniz gelin, tramvaya bağlanmanız yeterli; zira kıraathane Sultanahmet tramvay durağının hemen dibinde. Duraktan indikten sonra Tarihi Sultanahmet Köftecisi’ne gider gibi sol hizada yürürken kıraathanenin girişini göreceksiniz.
Bereketli olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder