28 Ağustos 2017 Pazartesi

St. Antuan Katolik Kilisesi - İstanbul’da Gezilecek Yerler

İstanbul’a gelen muhakkak Beyoğlu/ Taksim’i ziyaret eder. İstiklal Caddesi’nde gezer, Galata’ya iner. Taksim’in bu denli popüler oluşundan nasiplenen yerler içerisindedir St. Antuan Katolik Kilisesi. İstiklal’de yürüyen insanların burayı görmemesine imkân yok zira.

antuan-hisus-jesus-isa-flemenkce-jezus
Hz. İsa, Hisus (Ermenice), Jesus, Jezus (Flemenkçe) St. Antuan Katolik Kilisesi, 2012

İstanbul’un en büyük Katolik kilisesi olan St. Antuan, 1230 yılında rahipler inşa edilmiş. Kilise’nin tarihçesi resmi web sitesinde ayrıntılı olarak yazıyor; ancak bazı noktalara değinelim:
1639 ve 1660 yıllarında yangınlarda hasar görmüş,
1696 yılında büyük bir yangından sonra konumu değişmiş,
Osmanlı Padişahı II. Mustafa tarafından 1697’de Camiiye çevirttirilmiş,
1912’de bugünkü hali ile inşa edilmiş.

2013
2013

Galatasaray’ı biraz geçtikten sonra büyük bir girişi ile görebilirsiniz kiliseyi. Önü her zaman kalabalıktır, her daim ziyaretçisi vardır buranın. Kapısı önünde resim çektirenler genelde yukarıda gördüğünüz yapının ihtişamına hayret ederler.

Kilise içinden: Hz. İsa
Kilise içinden: Hz. İsa

Kilisenin içi biraz karanlıktır; lâkin bununla beraber ferahtır. Gittiğim hemen her kilisede olan bir koku vardır burada da, tütsü sanıyorum. Sağ tarafta dilek dileyip mum yakmak için bir alan vardır. Mumu kilisenin en arkasında kitaplarında satıldığı bölümden alabiliyorsunuz. Hıristiyanlığa, Hz. İsa’ya, Hz. Meryem’e ve pek çok tarihsel sürece dair pek çok dini kitap buradadır. Bir duvar olduğu gibi kitaptır. Hıristiyanlığın tarihine dair bir kitabımı ve İncil’i buradan almıştım, tavsiye ile. Ayrıca Hıristiyan ilahilerini dinleyebileceğiniz CD’ler de var.

Hz. Meryem, Meryem Ana
Hz. Meryem, Meryem Ana

Hz. Meryem, Hz. İsa başta olmak üzere pek çok heykel vardır kilise içinde. Bunları gezdikten sonra ortadaki yere oturup etrafı izleyebilirsiniz. St. Antuan Katolik Kilisesi’nin mistik bir havası var; ancak burası her daim pek kalabalık olduğundan anlaşılmayabilir. Uyarılara rağmen ziyaret saatlerinde pek sessiz olmuyor kilise. Yine de ne kadar dışa kapanabilirseniz o kadar iyi.

Hem merkezi bir yerde olmasından hem de inançsal değerinden kaynaklı olarak St. Antuan Katolik Kilisesi’nin dünyanın her yerinden ziyaretçisi var. Gittiğinizde bunu göreceksinizdir. Burası İstiklal Caddesi üzerinde “Hadi bir bakalım” diye herhangi bir niyeti olmadan içeri giren insanları dahi kendine hayran bırakabiliyor.

St. Antuan Katolik Kilisesi’nde Başka Bir “Anı”


6-7 Eylül 1955, İstanbul Beyoğlu İstiklal Caddesi
6-7 Eylül 1955, İstanbul Beyoğlu İstiklal Caddesi
Yukarıdaki fotoğraf 6-7 Eylül Saldırılarında St. Antuan Katolik Kilisesi’nin önünden…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder