28 Ağustos 2017 Pazartesi

Kahve Severler için: Şark Kahvesi


Kapalı Çarşı
Kapalı Çarşı


İstanbul turistler için Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı ile meşhur muhakkak. Kapalıçarşı, dünyanın en büyük çarşılarından biri ve en çok ziyaret edilen turistik alanlarından biridir. Öyle ki çarşıya herhangi bir kapıdan girdiğinizde adım atmakta zorlanırsınız ve etrafınızda en az 4 dilin konuşulduğuna şahit olursunuz.
KAPALI CARSI
Kapalı Çarşı haritası. Fotoğraf: http://kapalicarsi.com.tr/tr/?page_id=20

Genelde Beyazıt Kapısı‘nı tercih ediyorum Kapalıçarşı’ya girmek için. Bütün kapıları kullanarak çarşının mimarisine hâkim olabilirsiniz. Çarşı inşası Osmanlı Padişahı Fatif Sultan Mehmet ile başlayıp Kanuni Sultan Süleyman ile devam etmiş. Daha doğrusu, Sultan Mehmet’in yaptırdığına Sultan Süleyman büyük katkı yapmış. Resmi sitesinde yazana göre Kapalıçarşı 110 bin 868 m2’lik bir alana yayılmış, 45 bin m2 kapalı alana, 65 sokak üzerinde 3600 dükkân ve 14 hana sahipmiş.

Antikacılık, bakırcılık, çantacılık, dericilik, halıcılık, kuyumculuk, çini, tekstil, kumaşçılık gibi pek çok alandan dükkânı görebileceğiniz Kapalıçarşı’da yürürken sağdan soldan esnaf sürekli laf atıyor ki bu eski bir gelenek olmakla birlikte pek hoşa gitmeyebilir. Benim tavsiyem kalabalığa ve bu seslere tahammül edip kahve içmek! Beyazıt Kapısı’ndan çarşıya girin. Hiçbir yere sapmadan dümdüz yürüyün, ne kadar yürüyeceğinize kahve kokusu karar verecek!

Şarkı Kahvesi, Kapalı Çarşı. Salah Birsel, Kahveler Kitabı
Şarkı Kahvesi, Kapalı Çarşı. - Salah Birsel, Kahveler Kitabı

Kahve kokusunu duyduğunuz an sol tarafta otantik, tarihi dokusu ile Şark Kahvesi’ni göreceksiniz. Mangalda/ külde yaptıkları Türk Kahvesi içtiğim en güzel kahvedir, tartışmasız. Ablam sayesinde öğrendiğim bu kahveciye kimi götürdüysem kahvesini beğendi. Akşam 19.00’da kapanıyor olması biraz kötü olsa da bazen böyle güzel şeylere istediğimiz her an ulaşamıyor olmak da iyidir. Kıymetini bilmek açısından.

fullsizerender-20

Şark Kahvesi’nin duvarlarında yukarıdaki gibi resimler vardır, bazıları dökülmetedir. Onun haricinde duvarlarda pek çok siyasinin fotoğrafı vardır. İnternette okuduğum orada da duyduğum bir rivayete göre, Şark Kahvesi’ne politikaya atılmak isteyen kişiler gelip kahve içermiş. Siyasete girmeden önce burada kahve içme geleneği varmış yani. Gidin bakın bakalım, kimler bu enfes kahveden içmiş!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder