24 Ağustos 2017 Perşembe

Kavala Gezisi - Yunanistan

Yunanistan’da gezilecek yerler diyerek başladığım listemde ilk olarak Selanik‘i yazmıştım. Öyle güzel bir şehirdi ki Selanik, tekrar gidip daha uzun kalmak istiyorum. Kavala’nın güzelliği ise daha başka, uzunca yürüdüğümüz sahili, insanların sokakta kahve içme yerleri, şirin evler, mis kokular… Kavala kurabiyesinin hayali ile geldik buraya!

Kavala 2015
Aziz Nikolia Kilisesi – Kavala 2015

Aziz Nikolia Kilisesi’nin önünde biraz vakit geçiriyoruz. 1926’dan beri Aziz Nikolia Kilisesi olarak geçen kilise 1530 yılında Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman tarafından İbrahim Paşa adıyla yaptırılmış bir camiymiş. Mimarisinden de anlaşılıyor:

Aziz Nikolia Kilisesi - 2016
Aziz Nikolia Kilisesi – 2016

Buranın tarihini dinledikten sonra meşhur bir adama geliyor söz. Kavalalı Mehmet Ali Paşa’yı duymayanınız yoktur sanıyorum. Biz şehir merkezindeyken bize bir tepe gösterdiler “Burası Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın evi, biraz yokuş çıkarak gidiyoruz. Gelmek isteyenler benimle gelsin. Diğerleri şehir merkezinde dolaşabilir.” dediler.

Biz o yokuşu seve seve çıktık. Zira yokuşu çıkarken sağ tarafınızda sahil şehri Kavala’yı izliyorsunuz. Sokaklar zaten çok tatlı, evler güzel. Misal şöyle bir kedimiz vardı:

Kavala 2015
Kavala 2015

Nihayet en tepeye, Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın evine geldiğinizi aşağıdaki resimdeki heykelinden anlıyorsunuz. Paşa ile ilgili Türk ve Yunan kaynaklarında söylenenler farklı farklı; Osmanlı’nın Mısır valisiydi de Osmanlı’ya isyan etti veya Mısır Hükümdarıydı da Osmanlı ile alakası yoktu gibi…

Kavalalı Mehmet Ali Paşa Konağı - Fotoğraf: http://2.bp.blogspot.com/-_52a67JhCps/Vd8TxM3A0RI/AAAAAAAAEsc/y5SihY4o6Pg/s1600/DSC_0080.JPG


Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın evinden daha fazla resim görmek isterseniz tıklayın

Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın evi - 2015Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın evi – 2015

Kavalalı Mehmet Ali Paşa Konağının karşısındaki kiliseye giriyoruz daha sonra; maalesef adını da tarihçesini de öğrenemiyoruz; zira biz girdiğimizde içeride kimse yoktu.

Kilisenin içi - 2015Kilisenin içi – 2015

Kavala’da pek çok müze ve daha gezmemiz gereken yerler vardı; ancak vaktimiz sınırlı olduğu için bunları geçmek zorunda kaldık. Herkesin fotoğraf çektirdiği meşhur tepeye doğru gidip Kavala şehrini seyrettik.

Kavala 2015
Kavala 2015

Sonra izlediğimiz şehre indik. Orea Mitilini Restoran & Taverna’da kalamar, karides, pirzola, brokoli yedik. Bol soğanlı, bol zeytinyağlı kocaman bir salata getirdiler. Porsiyonlar zaten oldukça büyük olduğu için bu lezzetli yemekleri bitirmeye doğru zorlandık. Burada yemek yemenizi kesinlikle tavsiye ederim.

12747481_10153855469572954_4610435837501854142_o-2

Sahilde Yunanlılar gibi kahve alıp denize karşı oturduk. İnanılmaz keyifçi bir halk, sanki ben ekonomik krizdeyim! Bunu olumlu mânâda söylüyorum elbette, hayatın tadını çıkarmayı bilmenin nesi kötü olabilir? Bir de iklim tabii, soğuk olmasına rağmen güneşin etkisi yaz mevsiminde gibi hissettiriyordu. Şubat ayında gittiğimizi belirteyim.

C harfi gibi küçük, şirin ve tarihi şehre geldiğinizde aman ha kurabiyesinden almayarak gitmeyin. Eğer zaten tur ile gelirseniz, sizi Kavala Kurabiyesinin yapıldığı fabrikaya götürüp çıldırmanıza yardımcı oluyorlar.
Keyifli gezmeler!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder