24 Ağustos 2017 Perşembe

Yunanistan Gezisi: Selanik’te Gezilecek Yerler

Yunanistan’da gezilecek yerler listesi oldukça uzundur; lâkin biz iki günlük aldığımız turda Selanik, Kavala, Gümülcine ve pek çok küçük kasaba şehrini gezme fırsatını sağladık. Bu tur sonrasında tüm Yunanistan’ı gezmek için daha büyük bir tur almaya karar verdik. Selanik ile başlayalım…

NOT: Yunanistan’da üç büyük şehrin adı kadın ismidir.

Selanik
Selanik – Kastra, Bizans Kale Surları
Bizans Kale surları
Bizi ilk götürdükleri yer Selani k Surları/ Bizans Surları olarak adlandırılan surlar oldu. Şehir kurulduğundan beri var olan surlar, çok fazla hasar görmüş. Bu sebeple günümüze ulaşan hali erken Bizans döneminden kalmadır. Eğer buraya gitme fırsatınız olursa, surların herhangi bir yerinden, yükseklikten aşağıda resimde olduğu gibi şehri izlemenizi tavsiye ederim.

Selanik surlarından 2016
Selanik surlarından 2016


Selanik 2016
Selanik 2016

Şehirde gezerken İstanbul ve Londra’yı anımsayacaksınız; zira herhangi bir sokakta bile bir tarihi eser bulunuyor.

NOT: Selanik’te AVM yok. Atina’da ise bir tane var. Yunanistanlıların AVM kültürü yok, genelde alışverişlerini pazardan yapıyorlar.

Selanik 2016
Selanik 2016

Yukarıdaki resim Museum Cafe’den. Buradan sonra kahve içtiğim her yerde kahvenin yanında en az üç adet taze, çikolatalı, lezzetli kurabiyeler getirdiler. Yunanlılar oldukça cömertler!

SouvlakiSouvlaki

Yukarıdaki resim ise Yunanistanlıların meşhur Souvlaki yemeği. Domuz etinden veya tavuk etinden yapılıyorlar, porsiyonları oldukça büyük. Yerken dökmemeniz imkansız. Tadı ve sunumu dürüm dönere benzemekle birlikle etler daha kalın ve bol kesildiği için tam olarak döner diyemeyiz. Eh biraz da yağlı!

Selanik 2016
Selanik 2016

Pek çok hediyelik eşya satan yer var. Gördüğünüz gibi bu hediyelerin hepsi resmen sanat! Seçim yapmakta zorlanacaksınız.

selanik-2

Aya Dimitri Kilisesi

Aya Dimitri Kilisesi Selanik’in koruyucusu olarak benimsenen Aziz Dimitri’ye adanmış Makedonya Bölgesi’nin en büyük kilisesidir. Bizans devrinden kalma bu kilisenin adını aldığı Aziz Dimitri’nin naaşı da burada bulunuyor.

Aziz Dimitri 2016
Aziz Dimitri 2016

Aziz Dimitri Kilisesi'nin içi 2016
Aziz Dimitri Kilisesi’nin içi 2016

Aziz Dimitri Kilisesi’nin iç kısmından birkaç noktadan bodrum kata iniş vardır. Oldukça serin olan bu bodrum katta kilisenin geçmişi, yaşadığı tarihsel süreçlere dair kalıntılar bulunmaktadır. Gördüğünüz şeyler karşısında tüyleriniz diken diken olacak!

Aziz Dimitri Kilisesi bodrumu 2016
Aziz Dimitri Kilisesi bodrumu 2016

NOT: Aziz Dimitri Kilisesi’nde dileklerin bırakıldığı bir yer vardır. Kağıtlara yazdığınız dileklerin kabul olacağına inanılır.
Yunanistan turundan beri arkadaşım olan Seda ile işte tam burada, dileğimi yazarken tanıştım!

Atatürk Evi Müzesi

Selanik’te doğduğu bilinen Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal’in evi, Atatürk Evi Müzesi adıyla ziyarete açık. Müze içerisinde Mustafa Kemal’e ait pek çok eşya var. Kıyafetleri burada örneğin. Bir de kendisinin fiziksel ölçülerine uygun bir balmumu heykeli var.
Müzenin bahçesindeki bir ağacın, Mustafa Kemal’in babası Ali Rıza Efendi tarafından dikildiği söylendiği için bu ağaç pek ilgi görmekte. Buraya gelen ziyaretçilerin fotoğraf sırasına girdiğini görebilirsiniz.

Selanik 2016
Selanik 2016

Mustafa Kemal’in Selanik’te doğduğu evin karşısında Türkiyelilere çay ikram ediyorlardı. Hem de “demli”.

Gezimize biraz mola vermek için.Selanik’in sahil kısmında Castello Cafe’ye oturduk. İON marka çikolatalar almıştık denemek için. Aynı İstanbul’daki gibi sokakta saat satan siyahi birine çikolata ikram ettik. Bize direkt “İstanbul’dan mı geldiniz?” dedi. Tabii bunu Yunanca bilmediğimiz için tahmin etti; zira Yunanistanlılar ikram konusunda Türkiyelilerden ileride olabilir!

Selanik 2016
Selanik 2016

Kaldığımız otelin restoran katına inip kitap okumuştum arkadaşlarım uyurken. Filtre kahvem ve yanında kurabiye ikramı gelmişti. Bir kahve daha söylediğimde tekrar kurabiye getirdiler. İki sütlü filtre kahve, iki porsiyon kurbiye, iki bardak su: 6 euro.

Odos Oneiron Taverna!

Tabii ki Yunanistan’a gidince tavernaya gitmemek olmaz! Odos Oneiron Taverna’da porsiyonlar bol, çeşitli, müzik şahane, mekan temiz… En çok sevdiğim şey ise Yunanistan’da meyhane kültürünün devam ediyor olması. Sohbet de ediliyor, dans da ediliyor, birlikte şarkılar söylüyorsun belki hiç tanımadığın biri ile; ancak kimse kimseyi rahatsız etmiyor; çünkü her şey DOĞAL.

12705763_10153854296727954_8720115636509887785_n-1

Yunan rakısı, meşhur Ouzo’dan içtik. Karşımızda bir amca sarhoş olup sürekli kendi etrafında dönmeye başladı ve bu dönmek bütün gece sürdü. Yorulup biraz oturuyor, sonra tekrar dönüyordu. Tur rehberimiz ise masaya çıkıp dans etmeye başladı, çok eğlendiğimiz bu gecede sirtaki oynayan Yunanlılar resmen havada durdular! Şahidiz:

Odos Oneiron Taverna 2016
Odos Oneiron Taverna 2016

O kadar şanslıyız ki, Selaniklilerin sirtakisiden sonra bir de Kıbrıs’tan gelen Rumlar dans ettiler. Biz de damat, çifte telli ve Ankara’nın bağlarını oynadık.

Odos Oneiron Taverna 2016
Odos Oneiron Taverna 2016

Tavernanın benim için en unutulmazı ise Odos Oneiron Taverna müzisyenlerinin Rındamın türküsünü Yunanca söyledikleri andı!

12745538_10153855188862954_364596997142711270_n

Tavernada geçireceğiniz gecenin ardından güzel bir kahve içmeniz gerekecek. Bizim şansımıza otelde kumda kahve yapma imkanımız vardı. Yarım saat sürdü; ama leziz oldu. Buradan sonra beni Makedon zannettikleri Aristotelous Meydanı‘nda yürüdük, burası şehrin merkezi.

Aristotelous MeydanıAristotelous Meydanı

Son olarak Selanik’in meşhur yerlerinden Beyaz Kule’yi ziyaret ettik. İçeri girip giremediğimizi öğrenemedim, giriliyorduysa ve biz kaçırdıysak çok üzüleceğim. Bu heybetli kuleyi ziyaret etmeden Selanik’ten ayrılmayın.

Beyaz Kule, Selanik 2016
Beyaz Kule, Selanik 2016

Buradan sonra direksiyonumuzu Kavala’ya kırdık. Onun yazısı da geliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder